Oyunlarımın Sahnelenmesiyle İlgili Kamuoyuna Açık Mektup
OYUNLARIMIN SAHNELENMESİYLE İLGİLİ KAMUOYUNA AÇIK MEKTUP
Ülkemizde oyun yazarının emeğini yok saymak normalleşmeye başladı. Bir oyunun yapım bütçesi belirlenirken (mekan/sahne kirası, kostüm, dekor, reklam vd.) yazara verilmesi gereken telif ücreti çoğunlukla listeye eklenmez. Bu emek sömürüsüdür ve bunun normalleştirilmesine engel olmak zorundayız!
Bu mektubun konusu olan diğer önemli sorun ise oyunların, özellikle eğitim kurumlarında, izinsiz/kaçak olarak sahnelenmesidir.
Özellikle çocukların ve gençlerin oynayacağı metinleri kitaplaştırarak yayımladım. Son üç yıl içinde benden izin alarak oyunumu sahneleyen on altı (16) okul tiyatrosu ya da sanat merkezi var. Onlardan ricam bir afiş ve oyundan iki fotoğraftı. Sadece dört (4) okuldan görsel geldi. Bunlar dışında Google’da oyunlarımın adını tarayıp görselleri ve oyun tanıtım metnini okuduğumuzda yüz dört (104) kurumun oyunlarımı izinsiz sahnelediğini tespit ettik. Bunlar elbette bilgisine ulaşabildiklerimiz. Bu yüz dört (104) kurumun sadece altısı (6) afişte ya da tanıtım metninde yazar olarak adıma yer vermiş. Onlar da iznimi almadı. Yazar olarak kendi isimlerini yazanlar da var. Bunların doksan yedisi (97) okul tiyatrosu. Bu oyunları izinsiz/kaçak bir şekilde (ki bunun adı hırsızlıktır) sahneleyenler drama eğitmeleri, oyuncular ya da öğretmenler. Düşünsenize; o çocuklar/gençler hiç izni alınmamış ve yazarının kim olduğunu bilmediği (ya da sahte ismin kullanıldığı) bir oyunla sahneye çıkarılıyor. Bu sahtekarlıktır ve Okul Tiyatrosu Manifestosu’nda belirttiğimiz üzere bu şekilde okul tiyatrosu yapılması etik değildir. Biz çocukların/gençlerin etik koşullarda tiyatroyla tanışmasını ve bu sanatı sevmesini istiyoruz.
Son olarak İstanbul’da bir belediyenin 2018 yılında bir oyunumu, açtığı kursların mezuniyet gösterisi olarak, benden izin almadan ve hiç adımı anmadan sahnelediğini tespit ettik. Belediyeye ulaştık, kültür birimi konuyla ilgilenileceğini söyledi ve aradan aylar geçmesine rağmen bize bir daha dönüş yapılmadı.
Hal böyleyken, bu emek sömürüsü ve açık hırsızlığa bir son vermeye karar verdik.
20 Ekim 2019 tarihi itibariyle bir kurumun (kamu/özel) ve kişilerin aşağıda ismi yer alan oyunlarımı ve bundan sonra yazacağım herhangi bir oyunu ıslak imzalı yazılı iznim olmadan sahnelemesi suç teşkil edecektir ve yasal işlem başlatılacaktır. Islak imzalı yazılı izin için kurumların yöneticilerinin benimle irtibata geçmesi gerekmektedir.
Aşağıda ismi yer alan tüm oyunlar telif hakkı kapsamındadır.
- Bilet satışı yapmayan devlet okulları (anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite), bilet satışı yapmayan amatör tiyatrolar, bilet satışı yapmayan kültür/sanat merkezleri, bilet satışı yapmayan dernekler ve bilet satışı yapmayan vakıflar telif ücreti ödemeden; zorunlu olarak, üzerinde ismimin yer aldığı bir afiş ve oyundan iki fotoğraf göndererek oyunlarımı sahneleyebilir. Bilet satışı tespiti yapılırsa yasal işlem başlatılacaktır.
- Tüm özel okullar (anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite) ücretli/ücretsiz her türlü sahneleme için telif ücreti ödemek zorundadır.
- Başta belediyeler olmak üzere, tüm kamu kurumları ücretli/ücretsiz her türlü sahneleme için telif ücreti ödemek zorundadır.
- Tüm ödenekli tiyatrolar ücretli/ücretsiz her türlü sahneleme için telif ücreti ödemek zorundadır.
- Tüm özel/profesyonel tiyatrolar ücretli/ücretsiz her türlü sahneleme için telif ücreti ödemek zorundadır.
- Yukarıdaki tüm hususlar oyunlarımın uyarlamaları için de geçerlidir.
- Oyunun isminin değiştirilerek sahnelenmesi durumunda yasal işlem başlatılacaktır.
Kemal Oruç
Oyun Yazarı
Drama Kumpanya Sanat Yönetmeni
20 Ekim 2019
İletişim: www.kemaloruc.net / bilgi@kemaloruc.net / 0535 038 10 30
Yetişkin Oyunları
Hayaller ve Gerçekler
Othello’nun Delisi
Yaşam Deneyi
Kulübe, Balık Ağı, Silah, Viski ve Çay
Diktatör Deneyi
Düşünce Suçu
Hamlet Delisi
Beş Adımda Delirmek
Otosansür
Arınma
Ortaokul Dönemi Oyun Metinleri
Mert Bey’le Felsefe Sohbetleri
Bir Başka İstanbul
Medya Oyunu
Çalmak
İhtiyacım Yok!
Kendin Ol!
Benim Masalım
İlkokul Dönemi Oyun Metinleri
Sevgili Kahramanım
Barış Adası
Biz Büyümek İstemiyoruz
Hasta Prenses ve Bahçıvanın Oğlu
Korku Tüneli
Masallar ve Bilgisayar Oyunları
Hayatın Uzaktan Kumandası
Lala
Bilgisayar Oyunu mu Gerçek Oyun mu?
Reklam Bunlar!
Medya Kralı
Televizyon Denilen Karanlık Pencere
Kısa Oyunlar
Ev Hali
Ali John
Bakan
Hayalet
Laz Ajan
Kabak
Bebeğinizin Bir Sorunu Var
Dedem İnterneti Öğreniyor
Sanat Hapsedilemez!
Hayat Bizim, Can Bizim, Yarın Bizim!
Hamlet, Sanatıma Dokunma!