Doğanın Özünde Yaşayan Adam: Dersu Uzala
Kemal Oruç
Japon Sineması’nın en önemli ve etkin yönetmeni olan Akira Kurosawa (1910-1998) filmlerinde çoğunlukla batı edebiyatındaki motifleri kullanarak tarihi konuları işlemiştir. Kaligrafi, eskrim ve resim eğitimlerinden sonra sinemayla ilgilenen erkek kardeşinden etkilenerek o da sinemayla ilgilenmeye başlamıştır. O dönemde resim yaparak geçinen Kurosawa 1929 yılında Proleter Sanatçılar Birliği’ne de katılmıştır.
Birçok önemli filme imza atan Kurosawa, kapitalizmin baskısı sebebiyle artık filmlerine bütçe bulamaz. 1970 yılında yaptığı Dodeskaden filmi başarısız olunca intihara teşebbüs eder. Kendi ülkesinden yardım alamayan Kurosawa’ya Rus’lar el uzatır ve 1975 yılında Rus-Japon ortak yapımı olan Dersu Uzala’yı çeker. Dersu Uzala, gerçekten var olan, Nani halkından bir gezgin/avcıdır. Kurosawa bu filmi kaşif Vladimir Arsenyev’in anılarından yola çıkarak yazmıştır. Bu film önce Moskova Şenliği’nde büyük ödülü almış, daha sonra da yabancı film dalında Oscar ödülünü almıştır. Bu film sanatçının yeniden hayata ve sanata dönmesini sağlamıştır.
Sibirya bozkırlarında çekilen film, muhteşem doğa fotoğrafları sunan sinematografik görselliği, biçimi ve özelikle Dersu karakterinin varlığıyla bize şiirsel bir bütünlük sunar. Bu film sinema dünyasında bir doğa destanı olarak kabul edilmiştir. Devamı…